Historie

In de Vierambachtspolder aan de Kruisweg staat de boerderij Welgelegen van de familie Van Rijn.

Deze boerderij is gebouwd in 1924 aan de rand van Woubrugge. Teunis van Rijn begon met een veehouderijbedrijf en melkte met de hand de koeien en maakte kaas.

In 1941 zette zoon Jan van Rijn het bedrijf voort.Vanwege de voedselschaarste in de oorlog werd er veel land omgeploegd om er gewassen op te verbouwen, zoals aardappelen, granen, bieten, erwten en bonen. Het werk werd met de hand gedaan door Jan van Rijn en enkele dagloners. Ze rooiden de aardappelen en de bieten, wiedden het onkruid, schoffelden en plukten spruiten in weer en wind. Maar tot in de jaren 60 deden de 3 Belsen (werkpaarden) het zware werk.

Ook in die tijd kochten de mensen uit de omstreken al bij boerderij Van Rijn aardappelen. Ze haalden de aardappelen in tientallen kilo’s tegelijk en bewaarden ze thuis op zolder, in de kelder of in de bedstee als wintervoorraad. Familie Van Rijn bezorgde met paard en wagen ook de aardappelen thuis in Alphen aan den Rijn of Woubrugge en later met de trekker.

In de jaren zestig deed de tractor zijn intrede samen met andere landbouwwerktuigen. In 1975 ging zoon Teun van Rijn verder met de boerderij en begon de familie met een boerderijwinkeltje. In 1977 werd het land gediepploegd, dat wil zeggen dat de grond tot een diepte van ongeveer 1.10 meter omgeploegd werd. Hierdoor wordt de grond vruchtbaarder en groeien de gewassen beter.

In 1979 gingen de koeien weg en maakten we van weiland bouwland. Voor de opslag van producten, bouwden we er nieuwe schuren bij. Nu telen we consumptie-aardappelen, tarwe, uien, suikerbieten en spruiten. Deze producten verkopen we ook in de boerderijwinkel.

Naast de boerderij staat een oude boomgaard met hoogstambomen van voor de oorlog. In het voorjaar is het prachtig, de bomen zitten vol bloesem. In de lente lopen tussen de appelbomen schapen met lammetjes. In de herfst worden de appels en peren geplukt.

In 1992 is het akkerbouwbedrijf voortgezet in een maatschap met zoon Jan van Rijn, maar er zijn nog steeds dieren op de boerderij . We hebben schapen, lammetjes, twee paarden, koeien en kalfjes. Ook lopen er altijd poezen op het erf en scheren zwaluwen over de daken die hun nest in de paardenstal hebben.

Na 80 jaar is de boerderij gerenoveerd maar toch in oude stijl gebleven. Inmiddels woont op de boerderij de 4de generatie Van Rijn.